MyBridge2

MY BRIDGE TO LIBERATION

Op 16 september 2016 wordt zoals ieder jaar de ‘Slag om Arnhem’ ook wel bekend onder de naam ‘Een Brug te Ver’ groots herdacht door een concert door Het Gelders Orkest op de John Frostbrug in Arnhem.

5d_102_mgl0015creneknoopjpg_mc-reneknoop

www.bridgetoliberation.nl

” ‘#mybridge2’ omvat het nieuwe herdenken op een waardige, vernieuwende en (inter)nationale manier. In een belevenis met kunst, film en muziek legt Bridge to Liberation Experience een basis voor de Herdenking van Slag om Arnhem in de toekomst. Met de introductie van de hashtag #mybridge2 wordt het ‘nieuwe herdenken’ tastbaarder en rijkt het nog verder dan het jaarlijkse evenement aan het Jacob Groenewoud plantsoen in Arnhem.

De hashtag verwijst niet alleen naar de gebeurtenissen rondom Operation Market Garden en de fysieke brug in Arnhem. Het verwijst ook naar iemands persoonlijke brug naar vrijheid, de brug naar vroeger en de brug naar de toekomst. Het is voor iedereen zelf in te vullen.
#mybridge2 bijvoorbeeld liefde, geluk, denken aan het verleden of het vieren van de vrijheid doordat je vrij kunt zitten met een drankje op het terras. Met #mybridge2 kun je jouw manier van het ‘nieuwe herdenken’ delen.”

In het traject voorafgaand een de herdenkingen zijn er een reeks interviews geweest over het thema ‘Oorlog en Liefde’ en ‘Vrijheid’: en daarbij staat ook het thema Vrouw in de Oorlog centraal.

dsc00394-2

Facebook

Marian, altvioliste bij Het Gelders orkest, vertelt over het familiedrama van haar vader en grootouders. “Mijn familiegeschiedenis is dramatisch verweven met het ‘vergissings-bombardement’. Mijn grootvader kon na het bombardement een hele tijd niet praten.” #mybridge

Twitter

De familiegeschiedenis van Marian @GeldersOrkest is dramatisch verweven met het ‘loze bombardement’. #mybridge2
Instagram  
Marian, altvioliste bij Het Gelders orkest, vertelt over het familiedrama van haar vader en grootouders. “Mijn familiegeschiedenis is dramatisch verweven met het ‘vergissings bombardement’. Mijn grootvader kon na het bombardement een hele tijd niet praten.” Lees het hele verhaal verder op de website #linkinbio #mybridge2

dsc00422

Interview 2: Marian van den Berg (51), altvioliste bij Het Gelders Orkest


 “Neem de vrijheid om gelukkig te zijn op je eigen manier”

Altvioliste Marian van den Berg zal tijdens de Bridge to Liberation Experience 2016 een van de strijkers zijn bij Het Gelders Orkest. Ze vertelt over de beperkingen van vrijheid en liefde die ze in haar eigen leven heeft meegemaakt.

dsc00435

“Tijdens mijn eerste jaar op het conservatorium, waar ik viool studeerde, hoorde ik dat je gratis een altviool kon huren. Ik was meteen geïntrigeerd: de altviool klinkt iets lager, meer sonoor en melancholieker dan de gewone viool. Het voelde meteen goed toen ik ‘m ging ophalen. De alt is iets groter, net als ik zelf, en matcht prima met de lengte van mijn armen. Hij past letterlijk en figuurlijk beter bij me.

Mijn viooldocent was er helaas niet zo blij mee. Hij zag liever dat ik me volledig concentreerde op de viool. Na mijn vierde studiejaar kon ik altijd nog kiezen, vond hij. Braaf, maar met pijn in mijn hart, bracht ik de altviool terug. Toch bleef het knagen. Ik voelde me een échte altvioliste en miste het instrument verschrikkelijk. Een paar maanden later heb ik ‘m stiekem opgehaald en ben ik weer gaan studeren. Het voelde alsof ik een oude liefde had teruggevonden.

Na een belangrijk vioolexamen heb ik aangegeven dat ik van studie wilde switchen. Het maakte me niet uit hoe, maar dit móest gebeuren. En uiteindelijk is het ook gelukt. Dat voelde als een enorme bevrijding. Als altvioliste ben ik volledig op mijn plek. Vanaf dat moment wist ik: je moet verstandig zijn met je hoofd, maar kiezen met je hart.”

Dubbelleven

“Over kiezen met je hart gesproken: ik ben getrouwd met een vrouw. Mijn ouders, weliswaar intelligente mensen, maar ook vrij christelijk (mijn moeder) en conservatief (mijn vader), waren aanvankelijk bepaald niet enthousiast over mijn voorkeur in de liefde. Homoseksualiteit strookte niet met hun achtergrond en opvoeding. Bovendien maakten ze zich zorgen over mij; ze voorzagen voor mij geen gemakkelijk leven. Dus deden we verder alsof het niet bestond. Ik ging een beetje ondergronds en leidde een dubbelleven.

Toen ik op mijn twintigste een charmant vast vriendinnetje kreeg, was het ineens geen punt meer. Ze werd thuis volledig geaccepteerd – en ik daarmee ook.

Gelukkig mag tegenwoordig iedereen trouwen. Door het openstellen van het huwelijk voor alle volwassenen in 2001 hebben we het recht achter ons. Ik heb ervan geleerd dat je moet volhouden. Je bent wie je bent. Neem de vrijheid om gelukkig te zijn op je eigen manier.”

dsc00433

Interview 3: Marian van den Berg (51), altvioliste bij Het Gelders Orkest

Altvioliste Marian van den Berg zal tijdens de Bridge to Liberation Experience 2016 een van de strijkers zijn bij Het Gelders Orkest. Ze vertelt haar weg naar Bridge to Liberation Experience en aan wie zij zal denken als zij op het podium zal staan.

 “We moeten zoeken naar wat ons bindt, niet naar wat ons scheidt”

bridge_to_liberation_marian_viool-6

“Ik houd niet alleen van klassiek, maar van allerlei soorten muziek, ook pop en jazz. Tijdens een bijzonder concert als Bridge to Liberation gaat het er niet om wàt we spelen, maar dat we met z’n allen heel goed weten waarvoor. Dat gezamenlijke herdenken geeft een fijn saamhorigheidsgevoel. De emotie komt dan vanzelf, ook al heeft iedereen daar zijn eigen gedachten bij.

Om daar op dat drijvende podium te spelen, met al die duizenden mensen op de kade, is heel bijzonder. Het heeft ook iets heel hoopvols: saamhorigheid bestaat écht. Een paar uur lang zijn we allemaal met precies hetzelfde bezig. Ik onderschrijf het moderne herdenken van harte: de boodschap van Bridge to Liberation strekt zich uit naar de toekomst. We moeten zoeken naar wat ons bindt, niet naar wat ons scheidt.

Dit jaar zal ik vooral denken aan twéé bruggen, die over de Rijn en die over de Waal. Op 16 september speel ik ook voor mijn oom Rinse, die zo tragisch om het leven kwam. Voor de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen bestaat inmiddels een herdenking, maar officieel is zijn dood daar een indirect gevolg van. Hij komt dus niet op de lijst van overledenen voor. Daarom wordt Bridge to Liberation dit jaar een klein eerbetoon van mij aan hem.”